top of page

KESHILLA EKOLOGJIKE NE LEVIZJE

10 KESHILLA TE ARTA PER TE KURSYER LENDEN DJEGESE TE MAKINES1-     Mirembajtja dhe kontrolli i rregullt i vajit te makines! Makinat qe I nenshtrohen kontrollit dhe mirembajtjes se rregullt mund te funksionojne ne menyre me efikase dhe sigurisht ndihmojne ne reduktimin e çlirimit te CO2.

2-      Kontrollo presionin e gomave te pakten nje here ne muaj! Kontrollo qe gomat e makines te mos jene shfryre, pasi keshtu konsumimi i karburantit mund te rritet deri ne 4%.

3-      Mos ngarko bagazhin apo sediljet e makines! Sa me shume te ngarkohet bagazhi apo dhe sediljet e makines, aq me shumedo te rendohet makina, ndaj edhe motorri do te punoj me nje force me te madheqe do te sjelle si rrjedhoje me i madh do te jete konsumi i karburantit.

4-      Mbylli dritaret, sidomos kur je me shpejtesi, dhe hiqe portabagazhin e siperm nese nuk po e perdorni duke evituar keshtu çdo lloj aksesori qe mund te penalizojne aerodinamiken e makines. Ne kete menyre, duke reduktuar reziztencen e ajrit, konsumi i karburantit dhe çlirimi i CO2 mund te reduktohen deri ne 10%.

5-      Perdorimi i kondicionerit te behet vetem nese i nevojshem dhe ne menyre korrekte! Menyra me korrekte e perdorimit te kondicionerit eshte duke mbajtur dyer dhe dritare te mbyllura gjate venies ne pune te tij. Keqperdorimi i kondicionerit mund te rrise 5% konsumin e karburantit dhe çlirimin e Co2. 

6-      Evito nxehjen e motorrit kur makina eshte e ndalur! Nese makina eshte e ndaluar prej me shume se 1 minute me mire fikeni, per te evituar nxehjen e kote te motorrit. Motoria e makinave moderne bejne te mundur perdorimin e makines menjehere pas ndezjes se saj, duke ndihmuar ne kete menyre ne reduktimin  e konsumit te karburantit.

7-      Ruaj nje shpejtesi te moderuar ne autostrade! Ne shpejtesi shume te larta, motorri perdor me shume karburant e si rrjedhoje çlirohet me shume CO2.

8-      Vendos marshin me te larte sapo te jete e nevojshme! Marshet e larta lejojne konsumin me te ulet te karburantit.

9-      Kini vemendjen kur jeni ne trafik! Duke qene i perqendruar ne trafikun qe ndodhet perpara jush mund te evitoni ndalesen dhe rinisjen e makines, e cila kerkon nje konsum te larte tekarburantit.

10-  Konsideroni edhe mundesine per te marre pasagjere ne makinen tuaj, si koleget apo miqte.Ne kete menyre do te jepni kontributin tuaj per reduktimin e trafikut dhe te konsumit te karburantit.

bottom of page