top of page

FJALOR EKOLOGJIK  /  O

A B C D E F G I K L M N O P R S T U V W

Oazi ekologjik
I quajtur ndryshe ishull ekologjik, eshte nje vend ne te cilin mund te grumbullohen mbeturinat solide urbane e mbeturinat speciale, si per shembull baterite e harxhuara, barnat mjekesore te skaduara, bojera e holluese, elektroshtepiake, etj,  nga ana e qytetareve dhe e ndermarrjeve te autorizuara. Oazi ekologjik eshte nje unaz e rendesishme ne ciklin e mbeturinave, qe lejon nje lehtesim te pikave te grumbullimit e ne te njejten kohe te nise ne rekuperimin e shume tipologjive te mbeturinave.

 

OMGJ
Me OGJM (Organizem i Modifikuar Gjenetikisht) nenkuptohet nje organizem gjallor, pasuria gjenetike e te cilit eshte modifikuar nga njeriu nepermjet teknikave te inxhenjerise gjenetike. Sot, inxhenjeria gjenetike eshte mjaft  e zhvilluar, dhe ka gjetur aplikime ne shume fusha, nga agrikultura tek mjekesia deri tek ushqimet.
Por hyrja e OMGJ, mbi te gjitha ne sektorin ushqimor, ka shkaktuar edhe nje debat mbi mundesite e zhvillimit te ketyre teknologjive, pasi duket se ekziston nje bashkelidhje mes perdorimit te OMGJ dhe disa demeve ne shendetin e njeriut e te kafsheve.  

 

Omeostaza
Me omeostaze nenkuptohet  stabiliteti i funksioneve te organizmave gjallore ne lidhje me ndryshimet e ambientit rrethues. Per te dhene nje shembull, nje organizem qe perballet me nje ulje te temperatures do te kete nje reaksion qe priret te ngreje temperaturen.

 

Sheno nje term te ri
Nuk po gjen nje term qe sipas teje duhet te ndodhet ne kete faqe, dergo nje mail me termin e ri e pershkrimin e tij, nese do te jete i sakte do ta publikojme per te gjithe.

bottom of page