top of page

FJALOR EKOLOGJIK  /  F

A B C D E F G I K L M N O P R S T U V W

Fauna e flora
Fauna eshte pershkrimi i kafsheve, ndersa flora i bimeve. Terma shkencore korrispondente eshte biota.

 

FORSU
FORSU do te thote Fraksion Organik i Mbeturinave Solidi Urbane, i perbere nga fraksioni organik (mbeturinat ushqimore, krasitjet, etj,) ne ciklin e grumbullimit te diferencuar.

 

Freon
Me emrin freon identifikohet nje familjee gazrave me prejardhje nga metani e etani. Behet fjale per gazra pa ngjyre e pa ere. Kane nje perhapje te gjere ne industrine e ftohte, te perdorur si fluide ne ciklin e frigoriferit. Tashme jane braktisur sepse jane deklaruar nder pergjegjesit kryesor te "vrimes se ozonit".

 

Fshat ekologjik
Nje fshat ekologjik eshte nje komunitet teresisht i ndertuar mbi principe te mbeshtetjes ambientale dhe me gjurme territoriale te forte. Komunitete te ketij tipi jane gati totalisht te vetemjaftueshem, duke bazuar ekonomin e tyre ne prodhimin biologjik te ushqimeve e ne furnizimin me energji ekskluzivisht nga burime te pastra e te rinovueshme.

 

Furrat e djegies
Nje furre djegie (ose termovalorizues) eshte nje impiant qe shfrytezon mbeturinat si lende djegese edhe per prodhimin e nxehtesise ose energjise elektrike.

 

Sheno nje term te ri
Nuk po gjen nje term te ri qe sipas teje duhet te ndodhet ne kete faqe, na dergo nje mail, me termin e ri e pershkrimin e tij, nese do te jete i sakte do ta publikojme per te gjithe.

bottom of page