top of page

KESHILLA EKOLOGJIKE PER AMBIENTIN

20 KESHILLA PER TE NDIHMUAR AMBIENTIN


Te ndihmojme ambientin eshte e lehte e mund ta bejme te gjithe! Ketu shenojme disa keshilla inteligjente:

   1. Mendo sikur qeset plastike nuk ekzistojne: perdor çantat prej stofi ne vend te tyre per te psonisur

   2. Konsumo produkte lokale: transporti i produkteve nga larg konsumojne shume nafte

   3. Ul temperaturen: do te thote te jetosh mire e te ndotesh me pak (ngrohja e shtepise ndot)

  4. Perdor ne menyre me korrekte elektroshtepiaket: fike kompjuterin osetelevizorin pas perdorimit te tij, pasi gjendja ne stand-by konsumon, keshtu qe ndot.

   5. Perdor me teper panelet diellore per te ngrohur ambientin si dhe per tu lare.

  6. Nese ke mundesi te ndrosh makinen zgjidh ate me metan ose gpl. E mbite gjitha perdoreni makinen sa me pak te jete e mundur.

   7.Avionet provokojne 10% te efektit sere boteror. Do te ishte mireperdorimi sa me i paket i tyre, te pakten deri sa te shpiket nje avion qe nukndot.

  8. Ha fruta e zarzavate biologjike: a e dini qeedhe blegtoria ndot shume (kafshet jane pergjegjese per 18% te emetimitboteror te gazit sere.

   9. Perdor pelena eco-mbeshtetese: biodegradimi i atyre "tradicional" kerkon me shume se 500 vjet.

 10. Per te konservuar ushqimet, perdor me mire qelqin e jo aluminin:alumini ndot shume dhe eshte nje shpenzim energjitik i larte per prodhimin e tij.

  11. Informohu me zgjuarsi: ka qindra website, revista e tv qe flasin per ambientin e per zhvillimin me mbeshtetje.

 12.Mos perdor shume letrat e zarfat: tashme me teknologjine dixhitale mundte dergosh e te maresh dokumenta e per tu informuar: keshtu shpetonmijra peme e nuk ndot me transportin.

  13. Laji dhembet por me zgjuarsi: nese e le rubinetin hapur, je duke derdhur deri ne 30 kile uje.

  14. Perdor llampat me kursim energjitik: konsumojne deri ne 5 here me pak e zgjasin 10 here me shume

  15. Zgjidh ushqimin biologjik pasi eshte ushqim me i sigurte: eshte nje metode kultivimi ne respekt te ambientit

 16. Ha me pergjegjesi: jan shume te shijshem por per prodhimin ehamburgerave po shkaterrohen siperfaqe te medha pyllore (pasi nevojitenkullota). Mendo per kete fakt sa here qe han nje hamburger

  17.Nje dush eshte relaksues vetem nese zgjat pak: ne 3 minuta konsumon 40litra uje, ne 10 minuta me shume se 130 litra. A nuk eshte shume dukekonsideruar edhe gjendjen hidrike te vendit tone?

  18. Mendogjithmone qe çdo objekt qe perdor do te kthehet ne mbeturine: bej temundur qe te zgjasi sa me shume te jete e mundur perdorimi i tij

  19. Perdor e hidh? Jo faleminderit. Objektet nje perdorimshe konsumojne dhe ndotin shume.  (Per shembull, perdor bateri te rikarikueshme: mund te karikohen deri ne 500 here)

  20. Bej grumbullimin e diferencuar: eshte kontributi me inteligjent dhe me i rendesishem qe mund ti japesh ambientit.

bottom of page